Conserveermiddelen
Gedurende het gebruik wordt cosmetica blootgesteld aan allerlei bacteriën en schimmels. Bijvoorbeeld op het moment dat u met uw vinger in een potje dagcrème gaat. Om producten te beschermen tegen deze micro-organismen en bederf tegen te gaan, worden er conserveermiddelen toegevoegd aan cosmetica.
Deze stoffen zorgen ervoor dat cosmeticaproducten gedurende lange tijd, zonder risico op besmetting, gebruikt kunnen worden. Conserveermiddelen vergroten de houdbaarheid van een product. Er zijn verschillende conserveermiddelen, waarvan een paar belangrijke typen hieronder zijn weergegeven.
Type | Voorbeeld |
Parabenen | methylparaben, propylparabene |
Formaldehyde vrijmakers | quaternium-15, imidazolidinyl, DMDM hydantoin |
Quaternary ammoniums | lauryltrimethylammonium chloride, benzethonium chloride |
Organische zuren | benzoëzuur, salicylzuur, sorbinezuur |
Sommige conserveermiddelen zijn effectiever tegen bepaalde micro-organismen dan andere en vice versa. Daarom wordt voor één product vaak gebruik gemaakt van een mengsel van verschillende conserveermiddelen. Dit om een optimale houdbaarheid te verkrijgen.
Producten zijn niet in gelijke mate onderhevig aan bederf. Sommige producten hoeven niet extra te worden geconserveerd, omdat zij geen geschikte voedingsbodem vormen voor micro-organismen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn parfums, het hoge alcoholpercentage zorgt ervoor dat geen enkele micro-organisme kan groeien. Voor elke formule moet de optimale conservering apart worden bepaald.