Natuurlijk/plantaardig
De ingrediënten waaruit cosmetica zijn samengesteld, kunnen synthetisch of natuurlijk van aard zijn. Kort samengevat zijn synthetische ingrediënten, stoffen die door de mens zijn gemaakt. Natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig uit de natuur. Het onderscheid tussen deze twee is echter niet zo eenduidig als het lijkt.

Natuurlijke ingrediënten zijn vaak bewerkt voordat ze worden gebruikt in cosmetica. Natuurlijke oppervlakteactieve stoffen worden bijvoorbeeld verkregen uit de verzeping van plantaardige oliën.

Voor de productie van synthetische ingrediënten wordt, naast aardolie, vaak ook gebruik gemaakt van grondstoffen uit de natuur. Zo worden natuurlijke vetzuren gebruikt om synthetische oppervlakteactieve stoffen te produceren.

De keuze tussen deze twee typen ingrediënten is van vele factoren afhankelijk. Eigenschappen, kosten, maar ook productfilosofie vormen belangrijke overwegingen om te kiezen voor natuurlijk dan wel synthetisch.

Het is niet zo dat het ene type ingrediënt principieel beter is dan het ander. Immers, melkzuur geproduceerd door de melkzuurbacterie (natuurlijk) is niet te onderscheiden van het melkzuur uit de fabriek (synthetisch).

Natuurcosmetica
Gecontroleerde natuurcosmetica zijn herkenbaar aan het BDIH keurmerk. De BDIH is de Federatie van Duitse Industrie en Handelsondernemingen voor geneesmiddelen, reformwaren, voedingsupplementen en lichaamsverzorging.

Producten met dit keurmerk verwerken natuurlijke grondstoffen zoals plantaardige olie, vetten en wassen, kruidenextracten en lotions of etherische oliën en aroma’s uit gecontroleerde biologische verbouw of wildernis. Hierbij spelen de volgende factoren een belangrijke rol:

  • zorgvuldige keuze van de verwerkte plantaardige grondstoffen

  • ecologische verdraagzaamheid van ieder product

  • milieu- en hulpbronbesparende productieprocessen

  • optimale afbreekbaarheid van grondstoffen

  • spaarzame inzet van herbruikbare verpakkingsmaterialen