HomeWoordenboekKKationogene oppervlakteactieve stoffen
Deze pagina afdrukken

Kationogene oppervlakteactieve stoffen

Kationogene oppervlakteactieve stoffen vallen onder de categorie van wasactieve stoffen.

De kationogene oppervlakteactieve stoffen hebben een positief geladen kop. Kationogene oppervlakteactieve stoffen zijn quaternaire ammoniumverbindingen (of kortweg quats). Deze stoffen zijn goede bevochtigers maar minder goede reinigers. Ze hebben sterk de neiging te hechten aan zeer veel verschillende materialen waaronder katoen, wol, kunststof en glas. Kationogene oppervlakteactieve stoffen worden vooral toegepast in wasverzachters. Hiervoor worden meestal de volgende quats gebruikt:

 • DEEDMAC (DiEthyl Ester DiMethyl AmmoniumChloride)
 • DEQ (DiEster Quat)
 • DETEAQ (DiEsterl TriEthanolAmine Quat)
    

  In de professionele sector worden de kationogene oppervlakteactieve stoffen veelal toegepast als actieve component in desinfectiemiddelen. Hiervoor worden weer andere quaternaire ammoniumverbindingen gebruikt. De quats die het meest gebruikt worden voor desinfectie worden meestal simpelweg aangeduid als ‘quat 1’ en ‘quat 3’. ‘Quat 1’ is alkyl dimethyl benzyl ammoniumchloride, ‘quat 3’ is didecyl dimethyl ammoniumchloride.

  Klik hier over meer informatie over de milieu- en gezondheidsrisico’s van wasactieve stoffen in het algemeen.

  De Kationogene oppervlakteactieve stoffen
  Milieurisico’s; Kationogene oppervlakteactieve stoffen zijn toxisch voor waterorganismen. Ze zijn echter gemakkelijk afbreekbaar en worden in een waterzuiveringsinstallatie goed verwijderd. Om deze reden zijn de concentraties in het oppervlaktewater zeer laag.
  Gezondheidsrisico’s: Deze stoffen worden veel in wasverzachters gebruikt en blijven dus (deels) op het textiel achter. Tijdens het dragen van de kleding kan de huid dus steeds blootgesteld worden aan deze stoffen. Kationogene oppervlakteactieve stoffen zijn in principe in staat huidvetten en eiwitten in de huid op te lossen. Ze kunnen daardoor ingrijpen in allerlei processen in de huid die door enzymen gekatalyseerd worden, en daardoor irritaties veroorzaken. Uit onderzoek blijkt echter dat alleen de onverdunde oplossing van de wasverzachter werkelijk irriterend is. Allergene eigenschappen zijn niet aangetoond voor de ze stoffen.

  Meer informatie over het gebruik van kationogene oppervlakteactieve stoffen in was- en reinigingsmiddelen
  Wanneer u het voorschrift van de fabrikant opvolgt is de blootstelling aan deze stoffen voor de gebruiker dermate laag dat er geen huidirritaties optreden. Alleen bij langdurig of hoge blootstelling aan de huid van het onverdunde product of door contact met de ogen kan irritatie optreden. Het is raadzaam om de veiligheidsinstructies van het product op te volgen. U vindt deze instructies op het etiket van het product. Op deze website vindt u bij de producten een algemene veiligheidsinstructie.