HomeWoordenboekNNiet-ionogene oppervlakteactieve stoffen
Deze pagina afdrukken

Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen

Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen vallen onder de categorie van wasactieve stoffen.

Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen hebben een kop zonder lading. Ze worden in veel was- en reinigingsmiddelen gebruikt. Er is een aantal redenen om deze stoffen te gebruiken. Allereerst wordt de waskracht versterkt door gezamenlijke toepassing van anionogene en niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen. Daarnaast zijn de betere waswerking bij lagere temperaturen en bij synthetisch textiel, en de lage gevoeligheid voor hard water bepalende factoren geweest voor de toepassing van niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen in een breed scala aan producten.

Veelgebruikte niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen zijn alcoholethoxylaten (AEO) en vetzuuralkanolamides (FAA). Alkylfenolethoxylaten worden vanwege hun slechte afbreekbaarheid en de vorming van het zeer toxische nonylfenol niet meer toegepast. De EO/PO blokpolymeren voldeden niet aan het wettelijk afbreekbaarheidcriterium en worden daarom vanaf 1991 niet meer toegepast. Tegenwoordig worden ook niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen gebruikt die zijn afgeleid van suiker. Dit zijn de zogeheten alkylpolyglycosiden (APG).

Klik hier over meer informatie over de milieu- en gezondheidsrisico’s van wasactieve stoffen in het algemeen.

De niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen
Milieu: De meeste niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen die in was- en reinigingsmiddelen worden toegepast zijn gemakkelijk afbreekbaar, sommigen zijn minder gemakkelijk afbreekbaar (zoals amine oxides en alcohol ethoxy/propoxylaten). De meeste niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen zijn toxisch tot zeer toxisch voor waterorganismen. Vanwege de soms matige afbreekbaarheid in combinatie met de toxiciteit kunnen sommige niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen dus milieubezwaarlijker zijn dan andere wasactieve stoffen. Deze stoffen worden echter uitsluitend toegepast in de professionele sector voor toepassingen waar vooralsnog geen alternatieven voor zijn.
Gezondheid: niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen kunnen in het algemeen huidvetten en eiwitten in de huid oplossen. Ze kunnen daardoor ingrijpen in allerlei processen in de huid die door enzymen gekatalyseerd worden.

Meer informatie over het gebruik van niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen in was- en reinigingsmiddelen
Wanneer u het voorschrift van de fabrikant opvolgt is de blootstelling aan deze stoffen voor de gebruiker dermate laag dat er geen huidirritaties optreden. Alleen bij langdurig of hoge blootstelling aan de huid van het onverdunde product of door contact met de ogen kan irritatie optreden. Het is raadzaam om de veiligheidsinstructies van het product op te volgen. U vindt deze instructies op het etiket van het product. Op deze website vindt u bij de producten een algemene veiligheidsinstructie.