HomeWoordenboekDDetergentenverordening
Deze pagina afdrukken

Detergentenverordening

Europese regelgeving voor was- en schoonmaakmiddelen

Alle was- en schoonmaakmiddelen (in de wetgeving: detergenten) die u in de winkel koopt, moeten voldoen aan de Europese Detergentenverordening (EG 648/2004). Dit betekent dat de gebruikte oppervlakteactieve stoffen in deze producten volledig biologisch afbreekbaar moeten zijn. Daarnaast vindt u extra informatie op het etiket over de gebruikte ingrediënten.

Vrijwel alle fabrikanten van detergenten hielden zich al jaren aan de vrijwillige EG-Aanbeveling (89/542/EEG) met betrekking tot een ingrediëntendeclaratie. Deze vrijwillige afspraak is uitgebreid en voor iedereen verplicht geworden. De Detergentenverordening verplicht fabrikanten om u extra informatie over het product te geven. Vooral moeten zij melden of er allergene stoffen aanwezig zijn. Met deze extra informatie kunt u, bijvoorbeeld als u voor een stof allergisch bent, een betere keuze maken. De etiketteringsverplichtingen zijn een aanvulling op de bestaande verplichtingen uit de Europese Stoffenrichtlijn en de Preparatenrichtlijn.

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten kunt u een brochure lezen over de nieuwe aspecten uit de Detergentenverordening: klik hier.