HomeVeelgestelde vragen
Deze pagina afdrukken

Veelgestelde vragen

Klik op onderstaande vragen voor het antwoord. Mocht uw vraag er niet bij staan, dan kunt u deze ook stellen: klik hier.


Wat betekent alkalivrij of alkalisch?

Met een alkalivrij wasmiddel wordt meestal een middel bedoeld met een vrijwel neutrale pH-waarde. Voor wasmiddelen betekent dit een fijn- of wolwasmiddel.

Met een alkalische reiniger (schoonmaakmiddel) wordt een reiniger bedoeld die een pH heeft boven 7, al dan niet na verdunning.

Meer lezen over alkaliteit: klik hier.
Meer lezen over pH-waarden: klik hier.


Wat is een biologisch was- of schoonmaakmiddel? 

Biologisch was- of schoonmaakmiddelen zijn middelen die enzymen bevatten. Deze enzymen helpen om bepaalde soorten vlekken te verwijderen. Deze eigenschap moet niet verward worden met die van de biologische afbreekbaarheid.


Moet ik de vaat naspoelen bij het gebruik van een handafwasmiddel?

Er blijft maar zo weinig afwasmiddel achter op de vaat dat dit geen enkel effect heeft op de gezondheid. Het afdrogen van de vaat verkleint dit percentage nog eens drastisch. In veel omringende landen in Europa is er een andere afwascultuur: er wordt niet afgedroogd maar de vaat droogt aan de lucht. In deze landen kan het wenselijk zijn om de sopresten van de vaat af te spoelen. Dit wordt gedaan omdat de vaat anders met vlekken opdroogt.


Gaan bacteriën wel dood als ik de was bij 40 ºC doe?
Sommige kledingstukken kunnen bacteriën met zich meedragen, bijvoorbeeld katoenen luiers en ondergoed. Ook deze kledingstukken zijn bij een temperatuur van 40 graden goed schoon te krijgen. Door textielwasmiddel en water worden bacteriën en hun voedingsbodem weggespoeld en krijgen ze geen kans opnieuw te groeien. Katoenen luiers kunt u om hygiënische redenen beter niet met de hand wassen.

In geval van ziekte of bij een allergie voor de huisstofmijt is het verstandig om op 60 graden te wassen met een totaalwasmiddel (wasmiddel met bleekmiddel). Zo worden ziekteverwekkers of huisstofmijt voldoende onschadelijk gemaakt.


Worden er met was- en schoonmaakmiddelen dierproeven gedaan?

Er worden geen dierproeven gedaan op was- en schoonmaakmiddelen. Om de veiligheid van deze producten voor mens en milieu te kunnen garanderen, maken de fabrikanten gebruik van een zogenaamde rekenmethode die in de wet is opgenomen. Met deze methode kunnen fabrikanten vaststellen hoe gevaarlijk het product is op basis van de gevaarseigenschappen van de stoffen die in het product verwerkt zijn.

Wanneer moet ik bij het schoonmaken handschoenen aan?

Op het etiket van was- en schoonmaakmiddelen staat altijd aangegeven wanneer het nodig is om handschoenen aan te doen. Wanneer u snel last heeft van droge handen of de huid van uw hand is beschadigd, kunt u beter handschoenen dragen bij het schoonmaken. Dit geldt ook als dit niet op het etiket staat. Het is belangrijk om na contact met een schoonmaakmiddel uw handen af te spoelen en af te drogen.

Overigens ontstaan veel huidklachten (vooral een droge huid) door veelvuldig contact met water. Zaak is om dan steeds na het schoonmaken de handen goed te drogen en eventueel met een handcrème in te smeren.
 

Ik heb gekeken op mijn verpakking, de leverancier gevonden en vervolgens gekeken op de website van de NVZ, maar ik kan mijn leverancier niet vinden?

Zeer waarschijnlijk is de leverancier op de verpakking een eigen merk van een supermarkt of andere winkelketen. De winkel produceert in de meeste gevallen niet zelf de producten. De verantwoordelijkheid van het product ligt echter wel bij de winkel en daarom staat de naam van de winkel op de verpakking: de winkel is de merkeigenaar.

Bij de Nederlandse vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) zijn alleen importeurs en fabrikanten van was- en schoonmaakmiddelen lid. In bovenstaande voorbeeld kan het voorkomen dat de merkeigenaar niet zelf importeert of produceert en daarom niet lid is van de NVZ. Het is zeer goed mogelijk dat het product toch door een bij de NVZ aangesloten onderneming is geproduceerd. Zo worden bijna alle textielwasmiddelen op de Nederlandse markt geproduceerd of geïmporteerd door een bij de NVZ aangesloten onderneming. Voor andere producten ligt dit percentage lager.

Op de verpakking staat de naam en het adres van de merkeigenaar van uw was- of schoonmaakmiddel. Kijk bij het etiket voor meer details.
 

Wat is beter: natuurlijke of synthetische grondstoffen?

De wasactieve stoffen in was- en schoonmaakmiddelen kunnen synthetisch zijn of op basis van hernieuwbare stoffen. Synthetische wasactieve stoffen zijn gemaakt van aardolie. Er zijn ook wasactieve stoffen op basis van dierlijke of plantaardige stoffen, zoals kokos- of palmolie.

Wilt u meer lezen over natuurlijke of synthetisch grondstoffen dan kunt verder lezen bij Gezondheid & Milieu.


Kan ik voor was- en schoonmaakmiddelen allergisch worden?

De kans dat u allergisch wordt voor een was- of schoonmaakmiddel is heel klein. Een was- of schoonmaakmiddel gebruikt u bijna altijd in verdunde vorm (bijvoorbeeld handafwasmiddel). De blootstelling aan de stoffen waarvoor u mogelijk gevoelig bent en een allergie voor kunt ontwikkelen, is daarom erg laag. Dit is anders bij stoffen uit producten waar u in grotere hoeveelheid en gedurende langere tijd mee in contact komt. Denk hierbij aan een nieuwe plant in de tuin die u snoeit, een crème of oude oorbellen met nikkel.

Indien u eenmaal een allergie heeft ontwikkeld, is het mogelijk dat u gesensibiliseerd bent geraakt voor deze stof. Dan kunt u soms last krijgen van een stof, zelfs als deze in een hele lage concentratie voorkomt in een was- en schoonmaakmiddel. Samen met uw dermatoloog kunt u een lijst opstellen met de stoffen waarvoor u allergisch bent.

Het is handig als u van de stoffen de zogenaamde INCI-namen heeft. Vervolgens kunt u op basis van het etiket of de aanvullende informatie op de website van de leverancier van uw was- en schoonmaakmiddelen vaststellen welke producten u kunt blijven gebruiken. Uiteraard kunt u contact opnemen met de leveranciers van uw was- en schoonmaakmiddelen voor nadere informatie of voor hulp bij het vinden van alternatieve middelen.


Wat betekent dat oranje kruis op de verpakking? Wat betekent dat rode vierkant/ruit op de verpakking?

Het symbool/pictogram is een door de wet voorgeschreven gevaarsymbool. Meer lezen over het gevaarsymbool: klik hier.


k ben allergisch voor stof X, hoe weet ik of deze stof in was- en schoonmaakmiddelen voorkomt?
Samen met uw dermatoloog heeft u vastgesteld voor welke stoffen u allergisch bent De dermatoloog kan deze stoffen voor u op papier zetten. Het is handig als u van de ingrediënten de zogenaamde INCI-namen heeft. Vervolgens kunt u op basis van het etiket of de aanvullende informatie op de website van de leverancier van uw was- en schoonmaakmiddelen vaststellen welke producten u kunt blijven gebruiken. Uiteraard kunt u contact opnemen met de leveranciers van uw was- en schoonmaakmiddelen voor nadere informatie of voor hulp bij het vinden van alternatieve middelen. Ze zijn bereid om u te helpen, zodat u in het vervolg de producten kunt mijden met het ingrediënt waarvoor u allergisch bent.


Wat zijn musken?
Musken is een verzamelnaam voor een groep stoffen met een karakteristieke geur. Meer informatie over musken en muskusverbindingen kunt u op de website vinden door gebruik te maken van deze link.


Wat is biologische afbreekbaarheid?
Veel alledaagse materialen zijn afbreekbaar - zo kan metaal roesten en kunnen kleuren verbleken. Biologische afbraak is specifieker. Het gaat om een proces waarbij organische stoffen (d.w.z. stoffen die koolstof bevatten) door de natuurlijke activiteit van levende micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, vernietigd worden. Stoffen die zich op deze manier laten afbreken, noemen we biologisch afbreekbaar.

Voor meer specifieke informatie over biologische afbreekbaarheid van ingrediënten van was- en schoonmaakmiddelen kunt u verder lezen bij 'Gezondheid & milieu’.


Hoe wordt de veiligheid van producten/ingrediënten/stoffen beoordeeld?

De fabrikant beoordeelt de veiligheid van producten. Dat doet hij op basis van de grote hoeveelheid gegevens van de fabrikant zelf, van de leveranciers van grondstoffen en vanuit openbare, wetenschappelijke literatuur.

Daarnaast is er wetgeving die voorschrijft wat wel en niet mag. Naleving van deze wetgeving wordt door de verschillende inspecties gecontroleerd. Bij twijfel van de inspectie over de veiligheid van een product, zal de inspectiedienst een veiligheidsbeoordeling uitvoeren.


Hoe krijg ik vlek X uit mijn textiel?

Deze website is niet bedoeld als informatiebron over de werking van was- en schoonmaakmiddelen. Daarvoor kunt u terecht op de website van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten: www.nvz.nl.

Het verwijderen van vlekken wordt niet behandeld op deze website. Indien u een vlek heeft die u niet uit uw kleding krijgt, kunt u bijvoorbeeld bellen naar het servicetelefoonnummer op de verpakking van uw wasmiddel. Veel leveranciers hebben ook een website met vlekkentips. Of uw drogisterij kan u van dienst zijn.


Zijn luchtverfrissers veilig te gebruiken?

Ja, luchtverfrissers zijn veilig als u ze gebruikt waarvoor ze bestemd zijn. Volg daarom de aanwijzingen op het etiket.

Wilt u meer weten over luchtverfrissers? Kijk dan bij het onderdeel Producten: Sanitair- & Badkamerreiniging.


Wat is het verschil tussen geurverspreiders en luchtverfrissers?

Geurverspreiders zijn producten die zorgen voor een prettige geur: bijvoorbeeld luchtverfrissers of toiletblokjes, maar ook geurkaarsen en wierookstaafjes. Er zijn in grote lijnen twee soorten geurverspreiders. Ten eerste luchtverfrissers, waarbij de geur continu verspreid wordt of bijvoorbeeld na het indrukken van een spuitbus vrijkomt. Een tweede categorie zijn geurverspreiders die verwarmd of aangestoken moeten worden om de geur te verspreiden, zoals geurkaarsen, etherische oliën en wierookstaafjes. Niet alle soorten geurverspreiders zijn dus ‘luchtverfrissers’.

Luchtverfrisser is een product in vaste of vloeibare vorm dat gebruikt wordt om een aangename atmosfeer in een ruimte te creëren of om onaangename geuren te verdringen. Hierbij horen ook de luchtverfrissers op batterijen of in het stopcontact.

Wilt u meer weten over luchtverfrissers? Kijk dan bij het onderdeel Producten: Sanitair- & Badkamerreiniging.


Worden er kankerverwekkende stoffen in luchtverfrissers gestopt?

Nee. Stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend zijn voor de mens, zoals benzeen, zijn volgens de Europese wetgeving verboden voor gebruik in consumentenproducten. Ze mogen dus nooit als ingrediënt worden toegevoegd. Hetzelfde geldt voor stoffen waarvan is bewezen dat ze leiden tot wijzigingen in het DNA of die ingrijpen op de voortplanting.

In uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat bijvoorbeeld parfumingrediënten van nature bepaalde kleine verontreinigingen bevatten, die de fabrikant liever niet in het product heeft, maar die helaas niet verwijderd kunnen worden. Zolang deze hoeveelheid verontreiniging ver onder het risiconiveau ligt, is dit door de overheid toegestaan, omdat er geen gevaar is voor de gezondheid.

Wilt u meer weten over luchtverfrissers? Kijk dan bij het onderdeel Producten: Sanitair- & Badkamerreiniging.


Kan ik soda gebruiken om mee te koken?
Nee, u moet soda niet gebruiken in recepten. Soda heet officieel natriumcarbonaat. U vindt het in het schap met schoonmaakmiddelen in de supermarkt. Dit product mag u niet gebruiken voor voeding, maar u kunt er wel mee schoonmaken. Soda is alkalisch: het heeft een hoge pH en werkt daardoor goed tegen vettig vuil. Soda is ook effectief tegen nare luchtjes, bijvoorbeeld in de koelkast.
'Baking soda' is een heel ander product. De officiële naam is natriumbicarbonaat. In het Nederlands wordt het ook wel zuiveringszout genoemd, of dubbelkoolzure soda. In combinatie met een zuur (bijvoorbeeld karnemelk) ontstaat er koolzuurgas, waardoor bijvoorbeeld brooddeeg rijst. Dubbelkoolzure soda is te koop bij drogisten, apotheken, reformwinkels en toko's.
Kijk ook eens in het woordenboek voor achtergrondinformatie.