HomeEtiketIngrediŽnten
Deze pagina afdrukken

IngrediŽnten

De ingrediënten in was- en schoonmaakmiddelen moeten op het etiket worden weergegeven volgens de Europese regelgeving voor was- en schoonmaakmiddelen.

Op het etiket kunt u ingrediënten terugvinden bij naam (bijvoorbeeld zeolieten), of als groepsaanduiding (zoals anionogene oppervlakteactieve stoffen), zodra de hoeveelheid boven de 0,2 % uitkomt. De volgende stofnamen kunt u (soms) aantreffen op de verpakking van was- en schoonmaakmiddelen:  

Buiten de bovenstaande naam moet ook de hoeveelheid worden aangegeven in voorgeschreven bandbreedten:

  • minder dan 5%
  • 5% en meer, maar minder dan 15%
  • 15% en meer, maar minder dan 30%
  • 30% en meer

Verder wordt een aantal ingrediëntgroepen altijd vermeld, ongeacht de hoeveelheid: ‘enzymen’, ‘parfums’ en ‘optische witmiddelen’.

Door een Europese wetenschappelijke commissie is bepaald dat 26 parfumstoffen op het etiket moeten worden vermeld met hun individuele INCI-namen als er meer dan 0,01 % in schoonmaakmiddelen aanwezig is. Verder worden conserveringsmiddelen op het etiket van schoonmaakmiddelen vermeld met hun individuele INCI-namen, dus niet meer als algemene groep conserveringsmiddelen. Deze informatie is bedoeld om mensen te beschermen die weten dat zij allergisch reageren op deze stoffen.
Kijk ook eens in het woordenboek voor achtergrondinformatie.