De droge huid

 

Met een droge huid wordt een huid bedoeld, die droog en trekkerig aanvoelt. De huid kan jeuken en scheurtjes bevatten. De droge huid heeft te weinig vocht door het ontbreken van een beschermend vettig laagje. Bij een droge huid zijn de huidporiën zeer klein of onzichtbaar.

Normaal gesproken worden de bovenste lagen van de huid gevoed vanuit de diepere huidlagen. Op het oppervlak van de huid bevindt zich een dun laagje talg (huidvet). Dat onzichtbaar dunne laagje houdt de huid soepel en zacht. Bovendien voorkomt dat laagje talg vochtverlies via de huid. Als het natuurlijke proces van voeding vanuit de diepere lagen en/of het dunne laagje vet en talg op de huid wordt beschadigd, kan er een droge huid ontstaan.

Tips
De droge huid vraagt om intensieve huidverzorging. Het vettige laagje van de huid moet worden aangevuld om het vochttekort van de huid te herstellen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door zowel een dag- als nachtcrème te gebruiken die speciaal geschikt is voor uw huidtype.

Verder kunnen mensen met een droge huid het beste kort en niet te warm baden en douchen, om verdere uitdroging te voorkomen. Wees verder voorzichtig met afdrogen, de droge huid is gevoelig. Gebruik geen grote hoeveelheden zeep, badschuim en shampoo. Dit kan de vochtbalans van de huid beschadigen. Tenslotte is het zinvol voor een droge huid om voor een goede vochtigheidgraad in huis te zorgen. 

Lees meer over de opbouw van de huid