De vette huid

 

In de huid bevinden zich bijna overal talgklieren. Op het gezicht, de schouders en rug zijn de meeste talgklieren. Talgklieren maken talg, ook wel huidvet genoemd. Huidvet beschermt de huid tegen uitdroging en tegen de groei van bacteriën. Als de talgklieren erg actief zijn, ontstaat een ‘vette huid’. 

Bij een vette huid komt het talg door de huidporiën naar buiten en maakt dat de huid gaat glimmen. Ook zijn bij een vette huid de poriën vergroot. Er ontstaan eerder mee-eters, en jeugdpuistjes. 

De aanvoer van talg neemt toe tijdens de puberteit en neemt af na de adolescentie. Op sommige momenten, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap en menopauze kunnen hormonale veranderingen in het lichaam de talgbalans verstoren, waardoor de huid weer vetter wordt.

Tips
Het is belangrijk om een vette huid zodanig te reinigen, dat de poriën niet verstopt raken. Een vette huid kunt u het beste tweemaal daags reinigen met een milde, huidzuiverende facewash. Het heeft de voorkeur om de huid daarnaast met een niet-vette gezichtscrème te verzorgen. Ook regelmatig scrubben kan zinvol zijn voor mensen met een vette huid. Dode huidcellen worden daarmee sneller afgevoerd.

Lees meer over de opbouw van de huid