Gebitsproblemen

 

Plak
Ons speeksel beschermt onze tanden, maar is ook een voedingsbodem voor bacteriën die in de mond leven. De bacteriën vormen een aanslag op de tanden, dit wordt tandplak genoemd. Als er teveel plak op onze tanden zit, kan het speeksel niet meer in contact komen met het tandglazuur en kan er geen uitwisseling van bouwstoffen meer plaatsvinden. Het glazuur wordt dan afgebroken. 

Als tanden en de ruimten eromheen onvoldoende worden schoongehouden, groeien de bacteriën razendsnel. De plak breidt zich uit, het glazuur wordt zwakker en er kunnen steeds gemakkelijker gaatjes ontstaan. Als plak lange tijd niet wordt verwijderd, gaat het tandvlees ontsteken.

Tandsteen
Tandplak die niet goed wordt weggepoetst, wordt hard en verandert in tandsteen. Dit proces treedt al snel op. Op tandsteen kan gemakkelijk opnieuw plak ontstaan. Zo groeit tandsteen steeds verder aan. Door tandsteen kunnen ontstekingen van het tandvlees en het tandbed ontstaan.

De omzetting van plak in tandsteen vindt plaats door mineralisatie. De plak raakt verzadigd met anorganische zouten, zoals calciumsulfaat, uit het speeksel. De meeste tandsteen wordt dan ook aangetroffen bij de uitgangen van de grote speekselklieren, zoals op de (binnenkant van de) snijtanden in de onderkaak en de (buitenkant van de) kiezen van de bovenkaak.

Cariës
De bacteriën in tandplak zetten de suikers uit onze voeding om in zuren die het tandglazuur aantasten. Hierdoor ontstaan gaatjes, ofwel cariës. Gaatjes ontstaan het gemakkelijkst in de ruimten tussen de tanden, op de tandhalzen en in de kauwgroeven op de kiezen.

Ons tandglazuur is niet gevoelig voor pijn, maar het tandbeen en tandmerg wel. Beginnende gaatjes in het glazuur voelen we daarom eerst niet. Zodra het tandbeen wordt bereikt, krijgen we pijn. Gaatjes moeten worden gevuld door de tandarts, omdat de bacteriën anders de hele tand of kies aantasten.

De bacteriën produceren stoffen (endotoxinen) die ontstekingen van het tandvlees (gingivitis) veroorzaken en de structuren waarmee de tand in de kaak zit aantasten (parodontitis). Tanden en kiezen gaan loszitten en vallen uit.

Gevoelige tanden
Het glazuur en tandvlees beschermen het gevoelige deel van de tanden tegen invloeden van buitenaf. Als het glazuur wegslijt, of als het tandvlees niet goed aansluit op de tandhalzen, kunnen prikkels van buiten de tandzenuw bereiken. We krijgen dan pijnscheuten bij koud of warm, zoet en zuur eten. Dit zijn gevoelige tanden.

Lees meer over mondverzorging