Etnische verschillen in haar

 

Naast de staat waarin haar verkeert, bestaan er grote verschillen in haartypen die samenhangen met afkomst. Zo verschillen de eigenschappen van Afrikaans, Aziatisch en Kaukasisch haar van elkaar. Wat deze haartypen gemeen hebben, is de moleculaire samenstelling:

  • 85 % proteïnen
  • 10 % water
  • 5 % vetten
  • 0,1 % pigmenten

Waarin de verschillende haartypen van elkaar verschillen, leest u hieronder.

Krulsterkte
De gemiddelde krulsterkte van Afrikaans haar is bijvoorbeeld 7,55 eenheid. Bij Aziatisch haar bedraagt de krulsterkte 0,07 en voor Kaukasisch haar geldt een krulsterkte van 0,19.

Vorm haarcel
Ook is de vorm van de haarcellen typerend voor afkomst. Bij Aziatische mensen is de haarcel bijna kogelrond, terwijl die bij Afrikaanse mensen een elliptische vorm heeft.

haar5.jpg

Haardichtheid
Gemiddeld heeft kaukasisch haar de grootste haardichtheid, namelijk 233 haren per cm². voor zowel Aziatisch als Afrikaans haar geldt een haardichtheid van 172 haren per cm². Afrikaans haar groeit minder snel dan Aziatisch en Kaukasisch haar.

Breekkracht
Aziatisch haar is het sterkst van de genoemde haartypen. Het breekt het minst snel, terwijl Afrikaans haar het snelst breekt. Dat betekent dat Afrikaans haar het meest kwetsbaar is.

Lees meer over het haar

Lees meer over producten voor de haarverzorging