Roos

 

Roos is een veel voorkomende klacht, de meeste mensen hebben er wel eens last van.
Het is een overmatige, droge schilfering van de hoofdhuid. In de medische wereld wordt roos ook wel pityriasis capitis genoemd. 

Roos herkent u aan de volgende verschijnselen:

  • schilfers op de hoofdhuid en tussen de haren
  • schilfers zijn droog en wit
  • schilfers laten makkelijk los van de hoofdhuid
  • kleur hoofdhuid is normaal
  • lichte jeuk

De hoofdhuid wordt steeds vernieuwd. De cellen in de huid delen zich en vormen steeds een nieuwe laag. De oude cellen gaan dood en laten los. De schilfertjes die hierdoor ontstaan, zijn zo klein dat ze niet opvallen. Bij mensen met roos delen de cellen van de hoofdhuid zich twee keer zo snel. Daardoor ontstaan meer dode cellen dan anders. Deze plakken aan elkaar vast en vormen schilfers die we wel kunnen zien. 

De oorzaak van de versnelde deling van de cellen is waarschijnlijk een infectie met de gist Pityrosporon ovale. Deze gist is bij iedereen aanwezig op de huid. Toch heeft niet iedereen er last van, de gevoeligheid voor deze gist is verschillend van persoon tot persoon.

Besmetting met de veroorzaker van roos is eigenlijk niet te voorkomen. U kunt groei van de gist beperken door regelmatig uw haar goed te wassen en zo min mogelijk een helm, hoed of muts te dragen.

Roos kunt u meestal goed behandelen met anti-roosshampoo. De meeste bevatten seleendisulfide of pyrithionzink. Beide stoffen maken de gist die roos veroorzaakt onschadelijk. Mocht de ene anti-roosshampoo niet voldoende effect hebben, dan kunt u eventueel een andere proberen. Per persoon verschilt vaak welke shampoo het beste ‘aanslaat’.