Allergiepas

 

Bij sommige mensen wordt een allergie vastgesteld voor één of meerdere ingrediënten die worden gebruikt in cosmetica. Een allergie voor cosmetica-ingrediënten uit zich meestal door een contacteczeem. De klachten kunnen voorkomen worden of verminderen dankzij de keuze voor een juist product. 

Ingrediënten nagaan
Op de verpakking van alle cosmeticaproducten staan de ingrediënten ervan vermeld. Internationaal worden dezelfde namen gebruikt, de INCI-namen. INCI staat voor Internationale Naamgeving Cosmetische Ingrediënten.

Om welk product het ook gaat en waar u het ook koopt, altijd kunt u op de verpakking de ingrediënten van het product terugvinden. 

De ingrediëntvermelding wordt altijd voorafgegaan door het Nederlandse ‘Ingrediënten’ of het Engelse woord ‘Ingredients’. Dan volgen de verschillende gebruikte ingrediënten. 

De lijst begint met de stof met het hoogste gehalte in het product en gaat verder met de rest met een steeds lager gehalte. Ingrediënten die voor minder dan 1% voorkomen, volgen aan het einde in willekeurige volgorde. 

Allergiepas aanvragen
De Nederlandse Cosmetica Vereniging biedt gratis een service aan mensen met een allergie voor cosmetica-ingrediënten. Er moet dan wel eerst onderzoek zijn gedaan door een dermatoloog, waaruit is gebleken voor welke ingrediënten u allergisch bent. U kunt vervolgens een allergiepas aanvragen. Hierop staat welke ingrediënten u het beste kunt vermijden. Mensen met een allergie kunnen dan nagaan via het etiket of ze een product veilig kunnen gebruiken. U kunt deze pas in uw portemonnee bewaren, zodat u hem altijd bij de hand heeft in de winkel.

Lees meer over allergie voor parfum

Lees meer over allergie voor gluten