Irritatie of allergie?

 

Irritatie of allergie?
Iedereen neemt wel eens kleine verandering van (een plekje op) de huid waar. Heeft u een lichamelijke reactie waar u bezorgd over bent, dan is het zaak om uit te zoeken of sprake is van een irritatie of een allergie. U kunt dit bijvoorbeeld laten testen door een dermatoloog.

Irritatie en allergie zijn twee verschillende verschijnselen, hoewel de klachten bijna identiek zijn. Een irritatie kan bij iedereen optreden en een allergische reactie alleen bij diegene die daar aanleg voor heeft. 

Irritatie
Irritatie uit zich in prikkeling of branderigheid van de huid die vrijwel direct na het aanbrengen van het product ontstaat. Een irritatie kan ontstaan doordat de huid herhaaldelijk in contact komt met bepaalde prikkels of één extreem prikkelende stof. Hierdoor wordt de huid beschadigd en is niet in de gelegenheid om zich voldoende te herstellen. 

Vrijwel alle ingrediënten, zowel natuurlijke als synthetische, kunnen irritaties veroorzaken. Roodheid, branderig gevoel en huidschilfering zijn de meest voorkomende huidirritaties. Kenmerkend voor irritatie is dat na stoppen met gebruik van het product, de reactie vrij snel verdwijnt.

Allergie
Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op een stof.

Het aantal allergieën dat wordt veroorzaakt door cosmetica is bijzonder klein. Het gaat om 1 allergie per 10 miljoen verkochte cosmeticaproducten. De meeste klachten komen voort uit overgevoeligheid. Vaak mankeert er dan niets aan het product wat betreft samenstelling of microbiologie. 

Een dermatoloog kan plakproeven uitvoeren om te zien of, en zo ja, waarvoor iemand allergisch is. Blijkt iemand allergisch te zijn, dan is het van belang om te weten voor welke ingrediënten hij allergisch is. Mede daarom staat op ieder cosmeticaproduct informatie over de samenstelling ervan. Allergiepatiënten kunnen dan producten die mogelijk jeuk of uitslag veroorzaken, vermijden. Heeft een persoon een allergie voor bepaalde cosmetica-ingrediënten, dan gaat het vaak om conserveermiddelen of parfum.

De Nederlandse Cosmetica Vereniging biedt gratis een service aan mensen met een allergie. Ze kunnen een allergiepas aanvragen, waarop staat welke ingrediënten ze moeten vermijden. Mensen met een allergie kunnen dan nagaan via het etiket of ze een product veilig kunnen gebruiken.

Lees meer over de huid