Effect van de zon

 

Zonnebrand
UV-B prikkelt de pigmentcellen en zet deze aan tot de vorming van pigment (melanine). Zonnebrand wordt veroorzaakt door huidschade die wordt aangericht door de ultraviolette straling in zonlicht. Hoewel vooral de ultraviolet B (UV-B) straling de boosdoener is, kan ook UV-A een bijdrage leveren aan het huidverbrandingsproces..

Verbranden is een belangrijke strategie van het lichaam: het is namelijk minder schadelijk om dode huidcellen te hebben dan om veranderde huidcellen te hebben, aangezien deze tot huidkanker leiden. 

Huidkanker
Een verbrande huid is echter ook zeer ongezond, mede doordat de huidcellen het verbranden ‘onthouden’ en gevoeliger worden voor veranderen en daarmee huidkanker. Meer over huidkanker leest u op de website van de KWF Kankerbestrijding.

Onderdrukking afweersysteem
Zonlicht speelt ook een belangrijke rol bij de regulatie van ons afweersysteem. UV-straling onderdrukt de immunologische reactie op bepaalde stoffen. Heeft men geen onderdrukking van het natuurlijke afweersysteem, dan treedt zonneallergie op. Ook krijgen mensen daardoor sneller een koortslip als ze zijn blootgesteld aan de zon.

Vitamine D
Onder invloed van UV-straling wordt in het lichaam vitamine-D aangemaakt. Dit is een vitamine die we ook via voeding (met name vis) binnenkrijgen. Een tekort hieraan veroorzaakt bij kinderen ontwikkelingsstoornissen van de botten. Om deze aanmaak te stimuleren hoeft u echter niet uren in de zon te blijven, tien minuten zon op bijvoorbeeld de ontblote armen is toereikend. 

Lees meer over de beschermingsfactor van zonnecosmetica

Lees belangrijke zonnetips