Fruitzuren

 

Fruitzuren vormen een belangrijke groep van cosmetica-ingrediënten, ook bekend onder de Engelse naam ‘hydroxy acids’. Veel van deze stoffen zijn afkomstig van vruchten. Ze hebben gemeenschappelijk dat in het molecuul, een alcoholgroep (hydroxy) zich in de nabijheid van een zuurgroep (acid) bevindt. 

Deze stoffen worden hoofdzakelijk gebruikt in huidverzorgende cosmetica voor hun exfoliërende werking. Exfoliëren is het proces waarbij dode huidcellen van het huidoppervlak worden verwijderd, met als resultaat dat de huid er zacht en egaal gaat uitzien. Met deze techniek kunnen oppervlakkige rimpels worden verzacht en verkleuringen van de huid verwijderd.

Deze effecten worden gerealiseerd doordat fruitzuren de huid binnendringen, de dode huidcellen losweken en de gezonde huicellen intact laten. De meest gebruikte fruitzuren zijn:
 

  • Glycolzuur
  • Citroenzuur
  • Melkzuur
  • Wijnsteenzuur
  • Appelzuur

Lees meer over producten voor de huidverzorging