Kleurstoffen

Diverse cosmetica hebben tot doel het uiterlijk te wijzigen of het menselijk lichaamsoppervlak te verfraaien. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van kleuren afkomstig van kleurstoffen. Ook worden deze kleurstoffen aan cosmetica toegevoegd om het product een gewenste uitstraling te geven, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een lichtpaars getint parfum.

Kleurstoffen zijn onder te verdelen in twee categorieën: de onoplosbare pigmenten en de oplosbare kleurstoffen. De keuze tussen deze twee soorten hangt voor een groot deel af van het producttype. In een shampoo zal over het algemeen gekozen worden voor een oplosbare kleurstof, terwijl in een oogschaduw bij voorkeur een pigment wordt gebruikt om het uitlopen door traanvocht te voorkomen. 

De diversiteit van kleurstoffen is enorm, variërend van metaalzouten tot organische carotenoïden. Het volledige kleurenspectrum is voor de formuleerder toegankelijk om te worden gebruikt in cosmetica.

Kleurstoffen zijn over het algemeen makkelijk te herkennen op het etiket aan het Kleur Index nummer (CI). Alleen de kleurstoffen, die in Annex IV van de cosmeticarichtlijn staan vermeld, mogen worden gebruikt in cosmetica.

Enkele voorbeelden:
 

• CI 50325 Acid violet 50 (violet)
• CI 73000  Indigo (indigoblauw)
• CI 75125 Lycopene, kleurstof uit Caledula officinalis (geel)
• CI 77491 IJzeroxiden (rood)

 

Lees meer over make-up