UV-filters

 

Anti-zonnebrandmiddelen beschermen de huid tegen de schadelijke UV-straling in zonlicht. Ze bewerkstelligen dit door de aanwezigheid van UV-filters. Deze ingrediënten beschermen de huid door het UV-licht te absorberen, te reflecteren of een combinatie van deze twee.

De UV-filters zijn onder te verdelen in twee categorieën: de organische en de anorganische UV-filters. 

Organische UV-filters
Dit zijn stoffen zoals benzophenon-3, 3-benzylidene camphor en ethylhexyl salicylate. De werking van organische UV-filters berust op de absorptie van UV-licht. Het UV-licht wordt door het molecuul opgevangen en omgezet in een minder schadelijke vorm van energie.

Anorganische UV-filters
De anorganische filters daarentegen beschermen de huid vooral door het licht te reflecteren of te verstrooien. Deze groep filters bestaat dan ook uit witte metaaloxiden, zoals titaandioxide en zinkoxide. De deeltjesgrootte van deze oxiden speelt een belangrijke rol bij de effectiviteit van de bescherming. Hoe kleiner het deeltje, des beter de bescherming. Alleen de UV-filters, die in annex VII van de cosmetica richtlijn staan vermeld, mogen gebruikt worden in cosmetica.

Lees meer over zonnecosmetica

Lees meer over verstandig zonnen