Allergene stoffen

 

Wanneer de kapper met een irritatief eczeem door blijft werken, is de kans op het ontwikkelen van een allergie tegen één van de sensibiliserende bestanddelen van haarcosmetica nog groter. Wanneer een kapper eenmaal allergisch is voor een bepaald bestanddeel, dan kan al bij contact met zeer kleine hoeveelheden van dat bestanddeel een allergisch eczeem ontstaan.

Om een indruk te geven: het knippen van het haar van een klant dat gekleurd is met een PPD-houdende haarkleur kan tot weken na het aanbrengen van de kleuring tot allergisch eczeem leiden bij een gesensibiliseerde kapper. Ook besmetting van werkvlakken, scharen, kammen met haarcosmetica – bijvoorbeeld ammoniumpersulfaat uit blondeerpoeder – kan leiden tot allergisch eczeem bij gesensibiliseerde personen. In de kappersbranche is er een vaste groep allergenen waarvoor een groot deel van de kappers die eczeem hebben, is gesensibiliseerd.

Let op! Black henna
PPD zit soms ook in black hennatatoeages, iets wat wettelijk niet is toegestaan. Helaas worden dergelijke tatoeages toch regelmatig aangeboden in bijvoorbeeld vakantieoorden in exotische landen. Heeft een klant of kapper dus (ooit) een hennatatoeage laten aanbrengen, wees dan extra voorzichtig bij het kleuren van het haar. De kans is namelijk groot dat de klant of kapper ongemerkt een overgevoeligheid heeft ontwikkeld.