Persoonlijke gevoeligheid

 

De term ‘atopie’ kan worden uitgelegd als ‘een aanleg voor een zwakke huid’. Voor het risico op huidaandoeningen in de kappersbranche zijn vooral de volgende uitingsvormen van een ‘atopische constitutie’ van belang (‘huid-atopie’):

  • eczeem in plooien van knie of elleboog gehad hebben
  • eczeem aan de handen, al vóór de kappersopleiding

Andere atopie-uitingsvormen als dauwworm in de babytijd, hooikoorts, astma en overgevoeligheid voor huisstof of dieren spelen nauwelijks een rol in het ontstaan van kapperseczeem.

Huid-atopie verhoogt de kans op huidklachten bij kappers, maar is geen doorslaggevende factor. In de literatuur wordt gemeld dat huid-atopie het risico op eczeem ongeveer verdubbelt. Dit geldt vooral voor irritatief eczeem. Echter, de huidbelasting door nat werk en irriterende stoffen is in de kappersbranche van dien aard, dat álle kappers een risico lopen op huidklachten. Personen met in de voorgeschiedenis (of nú nog) eczeem in de knieholtes, ellebogen of handen moeten extra voorlichting krijgen over de risico’s.

Persoonlijke hygiëne

Factoren die de kans op handeczeem verder kunnen vergroten, zijn:

  • het dragen van ringen, horloges of armbanden tijdens het werk. Vocht en irriterende en sensibiliserende bestanddelen uit haarcosmetica kunnen hieronder achterblijven. De huid onder het sieraad wordt zodoende continu blootgesteld (‘occlusie’)
  • het te vaak de handen wassen, vooral als dit met zeep gebeurt
  • het niet goed afdrogen van de handen na het wassen
  • het gebruik van vervuilde handdoeken