Aanpassen product

 

Bij het aanpassen van het product blijft de chemische stof dezelfde, maar wordt die in een andere vorm aangeboden, die de (kans op) blootstelling verkleint. Ook door het aanpassen van de verpakking kan de blootstelling worden verminderd. Een aantal van deze maatregelen is in de Arbocatalogus voor het kappersbedrijf opgenomen. Voorbeelden zijn:

  • Stuifvrije ontkleuringsproducten (blondeermiddelen). Voorheen werden deze producten meestal geleverd als sterk stuivende poeders, in grootverpakking. Het poeder moest worden gemengd met een 2e, vloeibare, component. Stuifvrije varianten beperken of voorkomen de inademing van poeders tijdens het uitscheppen en doseren. De kans op blootstelling aan allergene persulfaten wordt zo beperkt.

Er bestaan diverse varianten van stuifvrije ontkleuringsproducten:

  • Stuifvrije poeders: poeders met een deeltjesgrootte die stuiven voorkomt of beperkt
  • Granulaten (korrels): producten met nog grotere deeltjes
  • Crèmes of emulsies
  • Tabletten

In Nederland zijn de stuifvrije poeders en granulaten algemeen verkrijgbaar op de markt. Deze hebben bij veel kappers de voorkeur in verband met onder andere de flexibiliteit in het gebruik, de prijs en de houdbaarheid.

‘One-unit’ verpakkingen voor permanentvloeistoffen

Permanentvloeistoffen en de bijbehorende fixatievloeistoffen kunnen in grote verpakkingen worden geleverd. De kapper moet zelf de vloeistoffen doseren vanuit deze verpakkingen. De meeste leveranciers van permanentvloeistoffen leveren tegenwoordig ‘one-unit’ verpakkingen, met een afgepaste hoeveelheid voor één behandeling. Hierdoor vervalt de kans op contact met de huid tijdens doseren en afmeten. De one-unit verpakkingen hebben al breed ingang gevonden in de branche.

Haarsprays in pompverstuivers

Haarsprays in aërosolvorm (spuitbussen die drijfgassen bevatten) geven een fijne nevel die snel droogt op het haar. Het voordeel van spuitbussen is daardoor dat ze inzetbaar zijn voor alle mogelijke kapsels, inclusief lang haar. De meeste leveranciers hebben tevens zgn. pompsprays of pompverstuivers op de markt. Deze bevatten geen drijfgassen, en geven daardoor vaak een wat minder fijne nevel. Het voordeel van pompsprays is dat er meer ‘gecontroleerd’ mee wordt gesprayd. De wat minder fijne nevel (grotere druppels) blijft minder lang in de lucht hangen. Daardoor kan de blootstelling aan luchtweg-irriterende lakdeeltjes lager zijn.