Gluten

 

Coeliakie, ook wel glutenovergevoeligheid genoemd, is een voedselovergevoeligheid, waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Wanneer mensen met coeliakie gluten eten, veroorzaakt dit klachten in de vorm van onder andere vermoeidheid, buikpijn, ondergewicht en lusteloosheid.

In de meeste cosmetische producten komen geen gluten voor. Mocht een product gluten bevatten, dan is de kans om gluten binnen te krijgen via cosmetica klein. De meeste cosmetica komen namelijk niet in aanraking met de mond, terwijl de opname van gluten via de mond juist klachten veroorzaakt. Met bijvoorbeeld shampoos, crèmes, lotions en zeep is opname door de mond zelden het geval. Om het  eventuele risico van aanraking van het product met de mond uit te sluiten, is het zinvol de handen te wassen na het aanbrengen van het product.

Gluten vermijden

Hoewel het niet de bedoeling is dat je cosmetica inslikt kan het bij producten zoals lippenstift, tandpasta en mondwaters toch voorkomen dat je een kleine hoeveelheid product binnen krijgt. Wanneer je dit geen plezierige gedachte vindt, kunt u de ingrediëntvermelding van de producten voor de aankoop controleren op de aanwezigheid van gluten. Bij kinderen kan nog wel eens shampoo in de mond komen tijdens het douchen, dit is misschien iets waar je rekening mee wilt houden bij de keuze voor een product.

Hoewel nooit bewezen is dat cosmetica bijdraagt aan de verergering van de klachten van glutenovergevoeligheid, kunt je desgewenst de ingrediëntdeclaratie controleren op het voorkomen van ingrediënten die afgeleid zijn van tarwe, haver, rogge en gerst.

Op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging lees je een lijst van INCI-namen die in geval van overgevoeligheid voor gluten van belang zijn.