Irritatie of allergie?

 

Irritatie en allergie zijn twee verschillende verschijnselen, hoewel de klachten bijna hetzelfde zijn. Een irritatie kan bij iedereen optreden en een allergische reactie alleen bij diegene die daar aanleg voor heeft.
 

Irritatie

Irritatie uit zich in prikkeling of branderigheid van de huid die vrijwel direct na het aanbrengen van het product ontstaat. Een irritatie kan ontstaan doordat de huid vaker in contact komt met bepaalde prikkels of één zeer prikkelende stof. Hierdoor wordt de huid beschadigd en is niet in de gelegenheid om zich voldoende te herstellen.

Vrijwel alle ingrediënten, zowel natuurlijke als synthetische, kunnen irritaties veroorzaken. Roodheid, branderig gevoel en huidschilfering zijn de meest voorkomende huidirritaties. Kenmerkend voor irritatie is dat na stoppen met gebruik van het product, de reactie vrij snel verdwijnt.

Allergie 

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op een stof. Het aantal allergieën dat wordt veroorzaakt door cosmetica is bijzonder klein. Het gaat om 1 allergie per 10 miljoen verkochte cosmeticaproducten. De meeste klachten komen voort uit overgevoeligheid. Vaak mankeert er dan niets aan het product wat betreft samenstelling of microbiologie.

Een dermatoloog (huidarts) kan proeven uitvoeren om te zien of, en zo ja, waarvoor iemand allergisch is. Blijkt iemand allergisch te zijn, dan is het van belang om te weten voor welke ingrediënten hij allergisch is. Mede daarom staat op ieder cosmeticaproduct informatie over de samenstelling ervan. Allergiepatiënten kunnen dan producten die mogelijk jeuk of uitslag veroorzaken, vermijden. Heeft een persoon een allergie voor bepaalde cosmetica-ingrediënten, dan gaat het vaak om conserveermiddelen of parfum.

Sommige schoonheidsspecialisten blijken gevoelig te zijn voor vitamine E. Vermoed je dat hiervan sprake is, laat het dan vaststellen door een dermatoloog. In dat geval kun je de ingrediënten op het etiket van cosmeticaproducten controleren op dit ingrediënt. Zit het erin, gebruik het dan niet of draag handschoenen.