Pigmentvlekken

 

Pigmentvlekken is een verzamelnaam voor donkere vlekjes op de huid met een duidelijke omlijning veroorzaakt door overmatige productie van pigment. Pigment is een bruine kleurstof aangemaakt door pigmentcellen, ook wel melanocyten genoemd. De aanmaak van pigment wordt gestimuleerd door zonlicht. Het ontstaan of verergeren van pigmentvlekken kan samenhangen met de volgende factoren: erfelijkheid, hormoonveranderingen (zwangerschap, pilgebruik), ouderdom, zonlicht (natuurlijk en zonnebank) en gebruik van geneesmiddelen.
 
Dat veel mensen vaak op latere leeftijd pigmentvlekken krijgen, komt doordat de huid door de jaren heen veel aan zonlicht is blootgesteld. Daarom worden pigmentvlekjes op latere leeftijd vaak ouderdomsvlekken genoemd. Iemand die vermoedt dat hij pigmentvlekken heeft, kan het beste een huisarts of dermatoloog raadplegen.

Cosmeticaproducten voor gebruik ter voorkoming van, of bij reeds aanwezige pigmentvlekken, herken je aan de claim op de verpakking zoals ‘pigmentcrème’ of ‘crème bij pigmentvlekken’. De werkzame stoffen in deze producten helpen de vlekken lichter te worden zodat ze minder zichtbaar worden en/of ze helpen de aanmaak van nieuwe pigmentvlekken en het verergeren van bestaande pigmentvlekken te voorkomen.
 
De werkzame ingrediënten die zijn toegevoegd, verschillen per cosmeticaproduct. Voorbeelden van werkstoffen: fruitzuren, ook wel AHA’s genoemd (peelende werking waardoor de huid een egalere teint krijgt), UV-filters (deze beschermen de huid tegen zonlicht en huidveroudering en helpen daarmee de aanmaak van pigment te verminderen), melkzuur (dit stimuleert geleidelijk de huidvernieuwing zodat de huid egaler lijkt), kleurpigmenten (geven kleur en een egalere teint).