Zwangerschap

 

Ben je zwanger, dan ben je je vaak extra bewust van je gezondheid. Je wilt het beste voor het kindje in je buik en zorgt daarom dat je zelf gezond leeft. Hierbij hoort ook dat je je werk afstemt op je lichamelijke situatie.

Gebruik van cosmetica tijdens de zwangerschap

Je kunt gewoon cosmetica blijven gebruiken en toepassen tijdens je zwangerschap. Cosmetica moeten volgens de wet voor iedere gebruiker veilig zijn, dus ook voor zwangere vrouwen. De cosmeticawetgeving verplicht fabrikanten om het cosmeticaproduct te beoordelen op veiligheid. Deze gegevens over de veiligheid worden vastgelegd in het zogenoemde productinformatiedossier. In de veiligheidsbeoordeling wordt onder meer rekening gehouden met kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen, kinderen en zwangere vrouwen.

Het kan gebeuren dat de huid anders op cosmeticaproducten reageert onder invloed van zwangerschapshormonen. Op het gezicht kan door zwangerschapshormonen een zogenoemd zwangerschapsmasker ontstaan. Dit is een verkleuring van de huid, meestal rond de ogen. De huid is gevoeliger voor de zon, waardoor een zwangerschapsmasker onder invloed van zonlicht nog zichtbaarder kan worden. Het gebruik van zonneproducten en/of de schaduw opzoeken, is dan verstandig.

Eventuele andere reacties zijn niet te voorspellen en moeten vrouwen dan ook proefondervindelijk ervaren. In de meeste gevallen kunnen vrouwen gewoon dezelfde producten gebruiken als vóór hun zwangerschap.

Mocht een product minder geschikt zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap, dan staat dat op het etiket of de bijsluiter aangegeven.

Waarop kun je extra letten als je zwanger bent?

  • Ventileer je werkruimte goed, zeker wanneer je met sterk geurende stoffen werkt, zoals etherische oliën of parfum
  • Zorg dat je niet teveel uren achter elkaar staat, ga zitten bij je werk wanneer dat kan
  • Neem regelmatig pauze om even te rusten
  • Let op je voeding en drink voldoende