Cosmetica verkopen in de schoonheidssalon

 

Ben je schoonheidsspecialiste en verkoop je cosmeticaproducten in de schoonheidssalon waar je werkt, dan is het van groot belang uit te zoeken welke rol jij volgens de Cosmeticaverordening hebt. Dit kan zijn: 

  • Verantwoordelijk Persoon’ of
  • ‘Distributeur’

 Het onderscheid tussen die twee rollen is zeer belangrijk. 

Verantwoordelijk persoon

Een ‘Verantwoordelijk Persoon’ is iemand die in de EU cosmetica produceert (fabrikant), of opdracht daartoe geeft. Importeert jouw salon cosmeticaproducten van buiten de EU, dan ben je een zogenoemd ‘Importeur’ en daarmee ook verantwoordelijke persoon. In deze rollen moet je voldoen aan strenge eisen die in de Cosmeticaverordening staan omschreven.

Schoonheidsspecialisten die zelf via internet producten uit landen buiten Europa halen, zoals Afrika of Amerika, en dat hier verkopen aan hun klanten, zijn dus volgens de Cosmeticaverordening Verantwoordelijk Persoon. Ook iemand die iets verandert aan het product of het etiket (bijvoorbeeld sticker erop plakken, vertalingen uitgezonderd) wordt volgens de wet Verantwoordelijk Persoon en moet voldoen aan de Cosmeticaverordening. 

Distributeur

Verkoopt jouw salon cosmeticaproducten die al in de EU op de markt zijn, dan ben je volgens de Cosmeticaverordening ‘Distributeur’. Voor jou geldt dan een beperkt aantal nieuwe regels en verplichtingen.

Als Distributeur ben je verantwoordelijk voor:

  • het controleren van het etiket: staan alle verplichte teksten en symbolen erop en in de juiste taal? Zo niet, dan mag het product niet verkocht worden
  • veilige opslag en verwerking van je producten
  • samenwerking – indien nodig -  met de autoriteiten van de lidstaten
  • Notificatie van producten, indien etiket wordt vertaald

Etikettering

Wat betreft etikettering van cosmetica gelden specifieke eisen waar de Verantwoordelijk Persoon aan moet voldoen. Allereerst moet het etiket zijn opgesteld in de taal van het betreffende land waar het wordt aangeboden, hier is dat dus in het Nederlands.

 Het etiket moet verder de volgende elementen bevatten:

- Naam en adres van de Verantwoordelijke Persoon. Dat kan zijn een producent in Europa of een Europees importeur. Identificatie van het bedrijf moet mogelijk zijn, een postbusadres mag dus niet.

- Land van oorsprong voor in de EU ingevoerde producten.

- Inhoud (gewicht/volume).

- Minimale houdbaarheidsdatum of een periode na opening waar dit nodig is.

- Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen voor correct gebruik.

- Functie van het product.

- Ingrediëntenlijst (op de buitenverpakking). Kan dat niet bij kleine producten dan dient deze informatie in de nabijheid van het cosmetische product voor de consument beschikbaar te zijn, bijvoorbeeld als boekje of catalogus. Het is de verantwoordelijkheid van degene die het product verkoopt aan de consument (de Distributeur), dat de informatie beschikbaar is. Is die informatie niet beschikbaar gesteld door de fabrikant of importeur, dan mag je deze producten niet verkopen aan de consument.

Belangrijk!

Belangrijk is dat je als schoonheidsspecialist je cosmeticaproducten koopt van een betrouwbare Europese importeur of fabrikant die voldoet aan de Cosmeticaverordening, en dat je niets aan de verpakking van het product verandert.