Noodgevallen

 

Het kan gebeuren dat je je klant een schoonheidsbehandeling geeft "spontaan" iets gebeurt met deze klant. Hij/zij wordt om welke reden dan ook onwel. Denk als schoonheidsspecialiste eens na over deze situatie en wat je in dit geval zou doen, zodat je altijd bent voorbereid.

Vraag je werkgever om een BHV-cursus te doen, je werkt tenslotte veel met mensen. In de salon moet bovendien een oogdouche aanwezig zijn, een verlichte verwijzing naar de (nood)uitgang en ook moet de elektriciteit (onder andere de aansluitingen) in het bedrijf aan alle veiligheidsvoorwaarden voldoen. De apparatuur in de salon moet goed worden onderhouden.

Het kan gebeuren dat je een apparaat op product (bijvoorbeeld een fruitzuurpeeling) te intensief hebt gebruikt. De huid van de klant is rood of gezwollen geraakt. Raadpleeg dan altijd een collega of je werkgever. Werk je alleen in de salon, bedenk dan wie je kan raadplegen, zoek altijd hulp. Ook kun je contact zoeken met de leverancier van het apparaat of product. Wat doe je wanneer er gezondheidsgevaar dreigt? Bel direct 112.

Als er iets met je klant is gebeurd waardoor hij is doorverwezen naar een arts, is het belangrijk om contact te houden met zowel arts als klant. Zorg dat je op de hoogte bent van de oorzaak van de klachten en of het goed is opgelost. Zeker als dezelfde klant weer voor een behandeling bij jou komt is het zaak te voorkomen dat het nogmaals gebeurt. Ook is het essentieel om je medeleven naar de klant te tonen en eventuele fouten toe te erkennen. Overal waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Het gaat erom wat je hebt gedaan om dit te voorkomen en als het dan toch is gebeurd, hoe je dit hebt afgehandeld. Wees eerlijk en loyaal naar je klant. Leg alle handelingen vast in een protocol om de situatie in de toekomst te voorkomen.