Veilig werken

 

Veilig voor de schoonheidsspecialist

 

Als schoonheidsspecialist werk je met mensen. Het is een persoonlijk beroep, je raakt mensen continu aan. Je helpt de klant te verfraaien, zijn/haar huid te verbeteren en een ontspannen gevoel te geven. Het is hierbij essentieel dat je hygiënisch te werk gaat, om te voorkomen dat er infecties of besmettingen ontstaan. 

Als schoonheidsspecialist werk je met cosmeticaproducten die uit een mengsel van werkzame stoffen bestaan. Deze stoffen komen regelmatig in aanraking met je huid. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je geen overgevoeligheid ontwikkelt voor bepaalde stoffen. Gebruik daarom zo vaak mogelijk handschoenen. Na een behandeling zonder handschoenen, bijvoorbeeld na het aanbrengen van een masker, was je je handen grondig en maakt ze daarna goed droog.

Om de kwaliteit en veiligheid van werken in de schoonheidsbranche te waarborgen, is de  Code van de Schoonheidsspecialist ontwikkeld.

Veilig voor de klant

Om ongewenste lichamelijke reacties van de klant te voorkomen, bijvoorbeeld een overgevoeligheidsreactie, is het zinvol om met elke nieuwe klant een intakegesprek te houden. Waar is de klant allergisch voor, gebruikt de klant medicijnen, heeft hij eerder reacties gehad op producten?

Verder is een goede kennis van de huid onmisbaar. Je moet in staat zijn het huidtype van de klant te herkennen en te beoordelen welke behandeling passend is. Wanneer je goed weet hoe een gezonde huid eruit moet zien en moet voelen, weet je beter wanneer je een klant moet doorverwijzen naar een (huis)arts of dermatoloog.

Ook belangrijk om te weten: de cosmeticaproducten die je gebruikt zijn vaak niet onbeperkt houdbaar. Het is daarom verstandig om de datum van openen op het potje of de fles te noteren. Aan de hand van het houdbaarheidssymbool op het etiket kun je nagaan of het product nog veilig te gebruiken is. Lees meer over de symbolen op het etiket.