Doseerinformatie


De doseerinformatie geeft aan hoeveel u moet gebruiken van het product, zowel voor de gebruikelijke toepassing als in speciale gevallen. Bijvoorbeeld bij extra vuil of een kleinere emmer.

Het is erg belangrijk dat u de doseerinformatie opvolgt. Te weinig doseren kan leiden tot een slechte reiniging en teveel gebruiken is slecht voor het milieu en uw portemonnee, terwijl het geen beter resultaat oplevert. 

Een doseervoorschrift van een textielwasmiddel is het meest ingewikkeld. U moet namelijk rekening houden met de bevuilingsgraad en de waterhardheid. Als de was vuiler is (meer vlekken), heeft u meer textielwasmiddel nodig. Daarnaast geldt dat bij hard water (meer kalk in het water) een deel van de waskracht verloren gaat aan het zachter maken (ontkalken) van het harde water. Dus bij harder water, heeft u meer textielwasmiddel nodig. De waterhardheid wordt in Europa in drie gradaties ingedeeld:

Zacht:    0° DH - 8,4° DH
Gemiddeld: 8,4° DH - 14° DH
Hard : 14° DH en hoger


Op het etiket van uw textielwasmiddel wordt voor elke bevuilingsgraad en waterhardheid voorgeschreven hoeveel u moet doseren. Dergelijke doseerinformatie is voorgeschreven door Europese regelgeving voor was- en schoonmaakmiddelen (detergentenverordering). 

doseervoorschrift_groot.gif

Hier staat een voorbeeld van een doseervoorschrift voor poedervormig textielwasmiddel.