Ingrediënten


De ingrediënten in was- en schoonmaakmiddelen moeten op het etiket worden weergegeven volgens de Europese regelgeving voor was- en schoonmaakmiddelen (detergentenverordering).

Op het etiket kunt u ingrediënten terugvinden bij naam (bijvoorbeeld zeolieten), of als groepsaanduiding (zoals anionogene oppervlakteactieve stoffen), zodra de hoeveelheid boven de 0,2 % uitkomt. De volgende stofnamen kunt u (soms) aantreffen op de verpakking van was- en schoonmaakmiddelen:  


Buiten de bovenstaande naam moet ook de hoeveelheid worden aangegeven in voorgeschreven bandbreedten:

  • minder dan 5%
  • 5% en meer, maar minder dan 15%
  • 15% en meer, maar minder dan 30%
  • 30% en meer


Verder wordt een aantal ingrediëntgroepen altijd vermeld, ongeacht de hoeveelheid: ‘enzymen’, ‘parfums’ en ‘optische witmiddelen’.

Door een Europese wetenschappelijke commissie is bepaald dat 26 parfumstoffen op het etiket moeten worden vermeld met hun individuele INCI-namen als er meer dan 0,01 % in schoonmaakmiddelen aanwezig is. Verder worden conserveringsmiddelen op het etiket van schoonmaakmiddelen vermeld met hun individuele INCI-namen, dus niet meer als algemene groep conserveringsmiddelen. Deze informatie is bedoeld om mensen te beschermen die weten dat zij allergisch reageren op deze stoffen.