de huid


U kunt handschoenen dragen om te voorkomen dat uw huid in contact komt met het schoonmaakmiddel. Dit is in het algemeen de beste bescherming van de huid. Handschoenen sluiten de huid echter af, wat weer kan bijdragen aan het ontstaan van huidproblemen. Over het algemeen geldt dat waterdichte handschoenen goed beschermen tegen schoonmaakmiddelen voor de consumentenmarkt.
En uiteraard wordt uw huid beter beschermd door het dragen van een T-shirt met lange mouwen en een lange broek dan wanneer u schoonmaakt in een T-shirt met korte mouwen en een korte broek.

De huid
De huid heeft allerlei beschermende functies. Normaal gesproken vormt de huid een goede barrière tegen chemicaliën. Maar wanneer u een gevoelige huid heeft of uw huid is droog, ruw, beschadigd of aangetast, dan kan er een (huid)reactie ontstaan. Slechts 10% van alle huidreacties betreft een echte huidallergie. Een huidirritatie is iets heel anders dan een huidallergie. Een allergische reactie van de huid is zichtbaar in de vorm van huiduitslag of eczeem

Op de website www.huidarts.com staat een uitgebreide uitleg over de huid, mogelijke aandoeningen, behandelmethoden, enzovoort. Deze website verzorgt de voorlichting aan patiënten voor onder andere het Nationaal Huidfonds.
 
Vaststellen van een huidallergie
Wanneer een huiduitslag langer aanhoudt, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Hij kan vrij gemakkelijk een test uitvoeren en, indien er sprake is van een allergie, u doorverwijzen naar een dermatoloog.

Samen met de dermatoloog kunt u dan gaan vaststellen welke ingrediënten verantwoordelijk kunnen zijn voor de huidallergie. In was- en schoonmaakmiddelen zijn het voornamelijk de parfums en conserveringsmiddelen die als oorzaak worden aangewezen. Het is niet eenvoudig vast te stellen waarvoor u exact allergisch bent. Een huidreactie kan bijvoorbeeld best teweeg zijn gebracht door een ingrediënt in een product waar u al jarenlang zonder problemen mee werkt. U bent dan in de loop der jaren gesensibiliseerd geraakt voor een ingrediënt in dit product. En op een gegeven moment bent u overgevoelig geworden voor deze stof. Als iemand eenmaal overgevoelig is, is blootstelling aan hele kleine hoeveelheden van de stof al voldoende om de allergische reactie op te wekken.

De dermatoloog kan u vervolgens op papier meegeven voor welke ingrediënten u allergisch bent. Het is handig als u van de ingrediënten de zogenaamde INCI-namen heeft. Vervolgens kunt u op basis van het etiket of de aanvullende informatie op de website van de leverancier van uw was- en schoonmaakmiddelen vaststellen welke producten u kunt blijven gebruiken. Uiteraard kunt u contact opnemen met de leveranciers van uw was- en schoonmaakmiddelen voor nadere informatie of voor hulp bij het vinden van alternatieve middelen. Ze zijn bereid om u te helpen, zodat u in het vervolg de producten kunt mijden met het ingrediënt waarvoor u allergisch bent.

Generieke EHBO informatie: klik hier.