LET OP: De informatie op deze website is verouderd en de website zal binnenkort worden verwijderd. Voor meer actuele informatie, zie www.nvz.nl.

Milieutips


Bij het schoonmaken kunt u op verschillende manieren rekening houden met het milieu. Hier geven we enkele tips. Veel van de tips zijn bedoeld om energie te besparen. Bij het schoonmaken, en vooral bij het wassen, is het energieverbruik ver uit de meest milieubelastende factor. Het is dus zaak zo zuinig mogelijk met energie om te springen, vooral omdat onze energie hoofdzakelijk komt van gas, steenkolen en aardolie. Bij verbranding hiervan komt er koolstofdioxide in de lucht. Te veel koolstofdioxide leidt tot een verandering van het klimaat. Het wordt dan warmer op aarde, en het weer wordt veel extremer (hevige regenval, hitte, droogte). Dit heeft grote gevolgen voor de mens en de natuur.

Bij het kopen van apparaten
Wassen gebeurt tegenwoordig met een machine, en het afwassen ook steeds meer. Het is gunstig voor het milieu, en voor uw portemonnee, om energiezuinige en waterbesparende energielabel apparaten te kopen.
Meer informatie: www.milieucentraal.nl (kies Thema energiebesparen -> apparaten).

Bij het kopen van was- en reinigingsmiddelen

  • Koop een was- of reinigingsmiddel geschikt voor het karwei. Een compact kleur- of fijnwasmiddel bevat geen of weinig vulstoffen, en geen bleekmiddelen en optische witmiddelen, en is daarom over het algemeen minder milieubelastend.
  • Specifieke reinigingsmiddelen, voor bijvoorbeeld douche, toilet en ramen, bevatten over het algemeen toevoegingen die meer milieubelastend zijn dan de stoffen in een allesreiniger.
  • Soms zijn was- en reinigingsmiddelen in een navulverpakking verkrijgbaar. Deze verpakkingen leveren minder afval op.
  • Er zijn waspoeders, allesreinigers en afwasmiddelen met het Europees Ecolabel verkrijgbaar. Deze producten voldoen aan de criteria vastgesteld door de Europese Commissie.

Meer informatie: www.milieucentraal.nl (kies Thema schoonmaaktips).

Bij het gebruik van apparaten
Een slim gebruik van apparaten kan veel energie (en dus geld) besparen. Twee vuistregels zijn:

Gebruik een zo laag mogelijke temperatuur.
Spaar uw was of vaat op totdat u met een volle machine kunt schoonmaken.
Met het Wash-Right programma 'Met minder net zo schoon' hebben de fabrikanten van wasmiddelen in Europa een programma gestart om de effecten van wasmiddelen op het milieu te reduceren. De hele keten van grondstof tot thuisgebruik wordt in het programma meegenomen. Veel mensen denken nog altijd dat een hoge temperatuur noodzakelijk is voor een schone was. Maar de meeste wasmiddelen die nu op de markt zijn werken heel goed bij lagere temperaturen. Maak er een gewoonte van om zo veel mogelijk bij lage temperaturen te wassen. Als u meer wilt weten over tipom het milieu te verbeteren en toch een wasresultaatr te bereiken zoals u dat wenst, klik dan hier.

U kunt uw energiebesparing op jaarbasis uitrekenen op de website van www.milieucentraal.nl (kies Thema energiebesparen -> apparaten).

Bij het gebruik van was- en reinigingsmiddelen

  • Niet overdoseren.
  • Wees zuinig met warm water.

Overdosering is een belangrijke bron van milieubelasting. Veel mensen denken ten onrechte dat meer middel ook een beter schoonmaakresultaat oplevert. Een belangrijke en voordelige tip: gebruik niet meer was- of reinigingsmiddel dan nodig is. De juiste dosering staat op de verpakking. Tijd nemen om een was- of reinigingsmiddel in te laten werken kan vaak wel een beter schoonmaakresultaat opleveren.

Voor het verwarmen van water is elektriciteit of gas nodig. Zuinig zijn met warm water is dus een vorm van energiebesparing. Hou hier rekening mee bij het schoonmaken.

Bij het wegspoelen van vuil water

  • Zorg ervoor dat vuil water niet rechtstreeks in contact komt met het grond- of oppervlaktewater. Dit water wordt dus niet meer gezuiverd.

Bij het weggooien van verpakkingen en restanten

  • Gooi kartonnen verpakkingen bij het oud papier.
  • Indien mogelijk in uw gemeente: Gooi kunststof flessen in de speciale containers of maak gebruik van de speciale ophaalzak. Kijk voor meer informatie op: www.plasticheroes.nl en vraag uw gemeente.

Meer informatie: www.milieucentraal.nl (kies Thema

Afval heb je zelf in de hand).