Beroepsmatig gebruik - werknemer


Als werknemer krijgt u van uw baas meestal de opdracht om met een bepaald product af te wassen of schoon te maken. Uw werkgever is daarbij verplicht om u te instrueren waarvoor, op welke wijze en eventueel met welke beschermingsmiddelen u uw werk veilig kunt uitvoeren. Maar er zijn niet alleen verplichtingen voor uw werkgever. Als werknemer moet u zich houden aan de instructies van uw werkgever. U bent bijvoorbeeld verplicht de voorgeschreven handschoenen daadwerkelijk aan te trekken.

In veel gevallen ontvangt u de informatie van uw werkgever via een werkplekinstructiekaart (wik). Hierop staat aangegeven hoe u veilig kunt werken met een product en wat u moet doen als er iets fout is gegaan. Als u de informatie niet begrijpt, moet u uw werkgever om een nadere uitleg vragen. Hij is verplicht die u te geven.

Enkele algemene tips:

Het juiste product gebruiken
Dit klinkt logisch, maar uit de praktijk blijkt dat soms producten worden gebruikt voor iets waar ze niet voor zijn bedoeld. Volg daarom altijd de instructies. Op het etiket en de werkplekinstructiekaart (wik) staat altijd aangegeven waar het product voor dient. Op de etiketten van professionele producten worden daarnaast voor de duidelijkheid de zogenaamde SIS-pictogrammen aangebracht. Ook kunt u vaak aan de kleur van het product zien waar het voor bestemd is. Op sanitair komt vaak een bepaald type vervuiling voor, dat u alleen met een sanitairreiniger goed kunt verwijderen en met een interieurreiniger niet. Dat komt omdat een sanitairreiniger heel andere ingrediënten bevat dan een interieurreiniger. Wanneer u het verkeerde product op het verkeerde materiaal gebruikt, kunnen er zelfs beschadigingen optreden.

De Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten geeft op haar website meer informatie over beroepsmatig milieubewust schoonmaken.

Producten op de juiste manier gebruiken
Voor het product bestaat bijna altijd een gebruiksaanwijzing. Het is belangrijk dat die opgevolgd wordt. Wanneer dat niet gebeurt, kan dat niet alleen leiden tot een slecht schoonmaakresultaat, maar ook tot schade aan uw gezondheid. Wanneer u bijvoorbeeld een zuur product (zoals een sanitairreiniger) met een spuitflacon gaat gebruiken, is dat slecht voor uw gezondheid. U ademt dan zure druppeltjes in, wat irriterend is voor de luchtwegen.

Juist omdat u als professionele schoonmaker vaak met het product werkt, en dus iedere dag door die verkeerde manier van werken met schadelijke stoffen in aanraking komt, kan dit uw gezondheid op de lange duur schaden.

Controleer regelmatig of uw manier van werken nog overeenkomt met de instructies van de leverancier.

Niet teveel doseren
Er wordt vaak te veel van het product gebruikt. Maar meer product maakt niet altijd beter schoon, integendeel. Wanneer er teveel gedoseerd wordt, is de kans op het ontstaan van strepen groot. Wanneer u zich houdt aan het doseervoorschrift is dat niet alleen af te zien aan het resultaat, maar het is ook veel beter voor uw gezondheid én voor het milieu. Vergelijk de hoeveelheid die u gewend bent te gebruiken eens met het doseervoorschrift op het etiket.

Handschoenen aandoen
Het kan vervelend zijn om de hele dag met handschoenen aan te moeten lopen. Daarom doen veel schoonmakers pas handschoenen aan als dat heel duidelijk staat aangegeven op het etiket. Maar eigenlijk kunnen alle producten op de lange duur uitdroging van de huid veroorzaken met als gevolg huidirritaties (bijvoorbeeld eczeem). Dit komt doordat u iedere dag met die stoffen in aanraking komt. Ook de hele dag met natte handen werken kan leiden tot irritatie van de huid. De ene mens is daar gevoeliger voor dan een ander.

Producten die u iedere dag gebruikt, kunt u dus beter altijd met handschoenen aan gebruiken.


Meer informatie over de werkplekinstructiekaart (wik).